čtvrtek 7. března 2013

V přípravě...

Mám v přípravě skoro půlhodinové video s Eckhartem. Vlastně je to spíš zvuk, ani ne tak video. Tak, jen jsem chtěl informovat ;-)

20 komentářů:

  1. Díky, chtel jsme se zeptat na strankach eckharta sou hafy videi je i u Oprah, vybiras ty nejzajimavejsi nebo namatkove? :) diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vybírám ty, které mě osloví a které maji podle mě větší přínos i pro ostatní

      Vymazat
  2. Už se těším, díky!

    OdpovědětVymazat
  3. To je super.Pan Tolle je jako Nebeská hudba.Jsem Vám moc vděčná, že mně umožňujete seznamovat se s jeho myšlenkami a zkušenostmi.
    Jeho rady jsou vzácné poklady a já za krátkou dobu, co jsem ho poznala( 2 měsíce), jsem získala novou práci.Byla jsem dlohodobě silně nespokojená v té stávající a nic vhodného v dohlednu.Toto mně "spadlo z čistého nebe" jako dar:-).
    Bůh Vám žehnej.
    Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím všechny, a posílám něco k doplnění:

    http://www.phoenixcasopis.cz/component/content/article/160-2012-10/1834-lecebny-kod-revolucni-lecebna-metoda-ktera-nema-v-dejinach-obdoby-vyleceni-vsech-nemoci-na-bunecne-urovni.html

    OdpovědětVymazat
  5. Tešim sa veľmi.Ten pokoj ,čo z neho vyžaruje pôsobi na mňa a myslim si ,že ho potrebujeme všetci.

    OdpovědětVymazat
  6. Hurá, se moc těším:) a děkuji

    Dana

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojte, kdo se zajímáte Eckherta Tolleho.
    Četl jsem jeho knihy, moc zajímavé. Ale chtěl bych také slyšet něco z opačné strany, nějakou kritiku jeho učení a čím je to vědecky podložený. Určitě už nějaká solidní kritika je, jen je to téma pro spoustu lidí tak nový že v záplavě nadšení je těžký najít nějaký kritický názory. Víte někdo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Na co kritiku? ..Buďto to učení poznáte jako pravdivé a názory ostatních k tomu nebudete potřebovat a nebo vám to nic říkat nebude a budete se věnovat něčemu jinému :)

      Vymazat
    2. Protože jsem pochybovačný a zvídavý člověk. :-)

      Mnohá filosofická učení umí okouzlit a lidé v nich spatřují spásu.

      Je ale učení Eckharta Tolleho něco víc než jen hezky okolorovaný triviální fakt, že starosti vás nebudou trápit když o nich nebudete přemýšlet? Jinými slovy, když budete žít v "přítomném okamžiku"? Není zažívaná hloubka, která stav nemyšlení může u někoho silně, u jiného slaběji doprovázet, obyčejným lidským pocitem? Jako máme pocity hlad, žízen, radost, láska, nenávist, a další, tak je i příjemný pocit doprovázející sklidnění mysli?
      A není pak všechno to povídání o transformacích, duchovnu apod. pouhé přání, víra, která nemusí mít se skutečností nic společného?

      Vymazat
    3. Vážně jste ty knihy četl/a? .. Jakákoli kritika by byla jen známka toho, co Eckhart nazývá egem... Úplně zbytečné.. nemůžete kritizovat něco, v čem nejsou žádné osobní názory nebo domněnky.. A hlavně, čím víc o tom člověk přemýšlí, tím víc se vzdaluje od podstaty toho co přítomnost znamená. Jak Eckhart říká, přítomnost se nedá přemýšlet, jakmile o tom přemýšlíte není to přítomnost. Ta se musí žít. To znamená neutíkat myšlenkama příliš do budoucnosti a do minulosti. Čím víc o tom člověk přemýšlí, tím víc mu to uniká.

      Vymazat
    4. Ano, zdá se to být sebezáchovným mechanizmem, kterým se Eckhart brání:

      1) Z ega vychází špatné jednání.
      2) Kritika vychází z ega.
      => Proto jakákoli kritika (mého učení) je špatná, nemá smysl se jí zabývat.

      Každý věroučný systém potřebuje nějaké takové sebezáchovné mechanismy jak se vypořádat s nepohodlnými otázkami, má-li uspět. Shodit otázky případných šťouralů hned ze stolu je ta nejjednodušší a asi i účinná metoda. Dělá to i v některých svých videjích, kdy dává k dobru historky o nesouhlasných reakcích, které hned velice chytře zesměšňuje. Tím ten nesouhlas pro přihlížející ztrácí svůj význam, je k smíchu. Chytré.

      Vymazat
    5. Vy se to snažíte pořád nějak analyzovat... Abyste mohl pochopit o čem Eckhart píše nebo mluví, musíte sám na sobě poznat, co to je mysl a jak funguje, jinak klidně můžeme argumentovat donekonečna a nikam se nedostaneme :)

      Vymazat
    6. Příteli pochybovači, kritická mysl je jistě na místě, zvláště v tomto medializovaném světě. Jak se má ale člověk přesvědčit, jak vůbec uplatňovat kritickou mysl? Docházím k tomu, že jediným parametrem je OSOBNÍ ZKUŠENOST. Nemyslím experimentální zkušenost několika minut, hodin nebo dní, ale dlouhodobě, třeba jeden jediný měsíc věnujte tomu, k čemu máte kritickou výhradu. Myslíte, že je snadné vůbec ustát přítomnost? Nebo se do ní alespoň vytrvale vracet alespoň po dobu jednoho jediného měsíce? Zkusil jste to aktivně prožít? Prožil jste to? Už jste vůbec byl někdy vědomě v přítomnosti?
      Zkušenost by Vám mohla napovědět víc než mohou všechny kritické rozbory na světě. Mnoho zdaru přeji.

      Vymazat
  8. ;)

    http://www.youtube.com/watch?v=Lh9WaRaoD0Y

    Český vedec, dlhoročný kritik, ktorý zmenil názor...

    Prajem všetko najlepšie ;)

    Alexandra :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedna vlaštovka jaro nedělá. Při vší úctě - ten pán je už hodně starší člověk, mnozí lidé ke stáří blbnou, nemohou za to, děje se to docela často. Myslím že je hlavně rád, že si má s kým povídat a může mít ještě aspoň nějaké publikum, přeju mu ho.

      Vymazat
    2. A co všechno jste si poslechl/a? Pouze výše zmíněný odkaz?
      Upřímně, mne se to video s panem Chaunem, který mu neustále skáče do řeči, neposlouchalo příliš pohodlně, ale chtěla jsem se dozvědět více.
      Našla jsem si stránky pana Miloslava Krále a při vší úctě, ten má tak naplněný život, že nemá nouzi o lidi, s kterými by si mohl povídat.
      http://www.vedaavira.cz

      Vymazat
    3. Zdravím :)
      E. Tolleho počúvam v angličtine, ale aj tak som Vďačná autorovi tejo stránky...
      Pretože je jedným z tých ľudí, ktorí šíria Lásku svetom ;)
      Či on, E. Tolle, Mooji, A. Einstein a... mnoho iných...
      Každý prispieva svojou pravdou a adresát si tú pravdu nájde :)

      Možno má niekoho nasmerovať, niekoho posilniť, niekoho rozčúliť...
      Všetko je to v poriadku...

      A ak pán M. Král "blbne", tak je to milé "blbnutie", možno vďaka ktorému prestal potrebovať lieky a negatívne myslenie...

      Linku som vložila, pretože som mala chuť ju vložiť, pretože viem o ľuďoch, ktorým je práve jeho rozprávanie blízke a preto, lebo niekto hľadal kritika ;)

      Prikladám mne blízkeho Moojiho <3
      Adresát si ho tu nájde ;)
      S Láskou... Alex :)

      http://www.youtube.com/watch?v=VAAyP2iO7xw

      Vymazat
  9. Ahoj, na Eckharta už se zase velmi těším. Jeho knihy na mne velmi silně zapůsobily, i když jsem se spiritualitou zabývala předtím už x-let. Eckhartovo učení se mi jeví jako nefalšované,pravdivé,tiché, prosté, nenabubřelé, jednoduché a v tom spatřuji jeho krásu a životaschopnost. Můj život se mi prožíváním Přítomnosti změnil k lepšímu, pocuťuji každičkou maličkost jako svátek, našla jsem výbornou a naplňující tvůrčí práci, poznala nový hluboký vztah..Děkuji tak všem, kteří mě k Eckhartovi přivedli, a Tobě taktéž Péťo za Tvou vynikající práci.
    JaJi

    OdpovědětVymazat