neděle 1. září 2013

Cvičíte?

Jakékoli cvičení, které rozpumpuje srdce se počítá. Někdo běhá, někdo jezdí na kole, někdo chodí do posilovny, někdo trénuje bojová umění, někdo cvičí jógu. Někdo dělá doma kliky, dřepy, do toho se protahuje...
     Při většině cvičení mívá člověk sklony dodržet počet cviků, které v sestavách pravidelně cvičí. Pro začátečníka může mít takovýto cíl smysl (například to, že si stanoví, že udělá 20 kliků a 20 dřepů), takový cíl dokáže člověka nakopnout, ale problém může nastat v pozdějších stádiích, kdy už to máme tolik zmechanizované, že cvičíme převážně jen proto, abychom si splnili náš cíl. Při provádění cviků se víc soustředíme na počítání jednotlivých cviků než na samotné pohyby a pocity těla při cvičení.
     Jakmile člověk vypustí smyšlené cíle ("kolik těch cviků musím udělat"), překvapí ho, že je při cvičení mnohem uvolněnější a že si dokáže samotné cvičení mnohem více užít, protože ho neprovádí jen proto, aby něčeho dosáhl, ale dělá ho kvůli samotným pohybům. Člověk neplýtvá energii a není stresován tím, aby splnil svou denní kvótu. Cvičí tolik, kolik mu ten den jeho tělo dovolí. Dělá to nejlépe, jak jen dovede. Netvoříte si žádné ideály, kterých je "potřeba dosáhnout" a necítíte se špatně, když jich nedosáhnete (protože jste si je nestanovili). Paradoxně možná zjistíte, že toho tělo dokáže mnohem více, než když byste si ty ideály stanovili. A jestli ne, alespoň budete v klidu, že jednáte nejlépe, jak v ten moment umíte. :-)

Jestli tedy cvičíte, zkuste zjistit, jak se budete cítit, když si své cviky přestanete počítat. Dělejte je, dokud je vám to příjemné, do mírné bolesti. Necvičte proto, protože byste chtěli dosáhnout určitého počtu cviků.


Tip: Kdykoli se ve mě před usnutím nebo během spánku nahromadí energie, můj mozek ji obvykle využije k vlastním účelům (k nepřetržitému myšlení) a to trochu ztěžuje další usínání. V takovém případě je jedna z nejlepších možností energii vybít jednorázově. Zkrátka dát si do těla - kliky, dřepy, sklapovačky... cokoli. Někdo to stihne do 2 minut, někdo do 5. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat