úterý 27. srpna 2013

Budoucnost není předurčena tím, co se nám děje, ale tím, jak zareagujeme na to, co se děje (reminder)





13 komentářů:

  1. Pěkné video, úvaha. Otázkou je, to co se mi děje, jestli to není dané, abych nabral zkušenosti. Zdá se, že i myšlenka než nás napadne, je už předem daná. Co jen říci... šedá je teorie proti zelenému stromu života.
    W.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hezký námět k diskusi, zeptej se sám sebe, jestli si myslíš, že máš svobodnou vůli.


      Pro někoho ztotožněným s egem je přirozené říci, že se rozhoduje sám za sebe, že svými rozhodnutími řídí svůj život, snaží se kontrolovat každý jeho aspekt a přijímá za něj odpovědnost a s tím i utrpení. On si totiž myslí, že může volit mezi minulostí, přítomností a budoucností. Jenomže jenom jedna z těchto voleb má smysl. A tou je ze zcela jasných důvodů přítomnost. Může se nám zdát, že máme možnost volby, ale ve skutečnosti existuje jen jedna správná volba, takže je otázka, zda vůbec nějaká svobodná vůle existuje. Odpoveď je snadná, ale nebudu totu rozebírat, mnoho lidí odpoveď nepobere a potřebují se k ní dostat sami, přirozeně.

      Vymazat
    2. Když o tom tak uvažuji, mám pocit, že svobodnou vůli nemáme, jestli ano, tak velice omezenou. Toto znamená, je to ta božská hra (?) a uvědomění si této skutečnosti, iluze.A není toto iluze, dojít k téte iluzi, myšlenka přošla od někud(?).
      W

      Vymazat
    3. Nemyslim že pozitivne pritahuje zakonite pozitivne, moja osobna skusenosť; keď som prechadzal,respektive zažival negativnu situaciu, situacie, až tak že, sa bližili k hraničnym stavom, nebol som schopny ich plne prijať, a často prichadzali po hodinach, dňoch kedy som bol v uvodzovkach pritomny, s nizkou myslienkovou aktivitou, tieto ataky, čo som až neskor pochopil služili k dalšej deštrukcii ega. Keď sa dostanete pomerne daleko v uvodzovkach :-) tak dochadza k stupnovietemu spalovaniu vašho ega, nemožte očakavať pozitivne naplnujuce vonkajšie zažitky. Možno ako hovory Edghart, tak to funguje, ale až po dosiahnuti osvietenia, ked je ego spalene, a to doslova,. . .

      Vymazat
    4. A je smyslem existence zničit ego ? Příroda je krásná a dokonalá, vše zapadá nádherně do sebe. Nejde spíše o to, zbavit se egoismu ? Uvědomit si, že jsem součástí celku, jsme jen jedno, byť se vnímáme odděleně. ( Kvatová fyzika naznačuje, že by to tak mohlo být)Jsem tady a teď, v tomto okamžiku ( i ten okamžik má zpoždění, tedy může dojít ke zkreslení co mi je předloženo) a jsem stvořen, když použiji bibli, k obrazu božímu, vše je dokonalé. Tedy i ego má své místo v této existenci, virtuální realitě, ale dokonalé. Já ? V bibli se říká, když se má bůh, stvořitel, vesmír, prvotní zdroj, přiblížit Mojžíšovi : Jsem , který jsem - aspoň tak nějak to myslím bylo.Tedy jsme. Neříkám, že to tak nutně je, je to jen úvaha. Ostatně nikdo s jistototou nemůže říci, že to je takhle a takhle. Jestli-že existuje nespočet realit, je nekonečno variant...
      W.

      Vymazat
    5. Ego je oddelene od celku a to je dovod všetkych problemov ktore ma ludstvo. . . , najst v sebe spojenie s celkom, jednotou, zmeni automaticky aj naše vnimanie a tym sa zmeni uplne všetko. V tejto dobe sa všetko rieši len na vonkajšej urovni a ako piše Edghart; v dualite aj dobro na svojich bedrach nesie svoj protiklad- zlo. V Prirode je harmonia,priroda nema ja, nie je oddelena, je zajedno s celkom, dalo by sa povedat, že nič nechce a tym padom nevytvara utrpenie, ktore k životu človeka nevyhnutne patrí, lebo ho vytvara svojim chcenim: ja som, ja chcem, tento pocit Ja vznikol z pocitu nedostatku, z pocitu oddelenosti, strachu a preto žijeme tak ako žijeme. . .

      Vymazat
  2. Otazka neznie, či mame slobodnu vôlu, ale či existuje TEN kto otazku dáva, neexistuje. . . .Nie je skutocny, je vyrtualny, je to len,,,hovori sa mu EGO, iluzia o nás samých, nikde vo vesmire neexistuje JA, ani boh nema JA, nič a nik kto ma JA ho nepozna. Existuje len boh,bez stredu, bez ja a nič ine a nik iny, žiadny človek, psík, slnko, kvet. Hra a človek je tu na to aby sa boh mohol vedome učastnit hry,ktora ho tak bavi a za odmenu mame osvietenie :-) a. . . . .

    OdpovědětVymazat
  3. Boh stvoril človeka,lebo miluje príbehy!!!
    (prosím,slovo boh interpretovať nie ako mentálny idol,ale však Vy už viete)

    pZ

    OdpovědětVymazat
  4. Len Tolle dokaze takto jednoducho vystihnut pravu podstatu. Genialne, stacilo mu par viet, dakujem
    PN

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní27. srpna 2013 23:23:

    Presne tak. Ego totiz "svym pristupem" nici vse kolem vcetne sebe sameho. Proto je jeho konec nevyhnutelny. Jak rika Tolle, ten kdo neobjevil moc pritomneho okamziku, zrejme jeste dostatecne netrpel. Az bude jeho utrpeni tak silne, ze to nebude moci vydrzet, vzda se a pozna co je skutecnost a co iluze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ego vytvara utrpenie a ked už je utrpenia privela tak dojde k jeho rozpadu,ego viac nie je schopne stav znašať a je narušene, necelistve. Ta pevna hradba je narušena. Po takychto tažkých a bolestivých zažitkoch dochadza k pochopeniu, uvedomeniu, veci vidime inač. Ulohou ega je vytvarať utrpenie. Nič nie je len tak a utrpenie je nevyhnutne k pochopeniu a uvedomeniu.

      Vymazat
  6. Anonymní28. srpna 2013 8:36:

    Zbavit se egoismus znamena zbavit se ega. Samozrejme nemusis se ho zbavit, jsou lide kteri si mysli, ze utrpeni patri k zivotu a tak ho prijimaji. Ale je to proto, ze si neuvedomuji, ze maji i jinou moznost.

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní27. srpna 2013 23:48:

    Dokonale napsano. :)

    P.

    OdpovědětVymazat