pátek 16. srpna 2013

Co je větší iluze?


     Občas se člověk setká s názory typu, že tělo je jen iluze, že smrt je jen iluze a že každý člověk prožívá mnoho životů. Asi záleží z jakého úhlu pohledu se člověk na tyto věty dívá, ale pro většinu lidí můžou mít takováto prohlášení dost zavádějící a iritující význam. A bezhlavě takovýmto prohlášením začít věřit, může být ta největší iluze ze všech. Když člověk od někoho slyší, že "smrt neexistuje", instinktivně cítí, že to dotyčný říká především proto, aby zesílil svůj vlastní obraz v očích ostatních (vypadá to totiž, že dotyčný ví něco, co ostatní ne).

     Jestliže je tělo jen iluze, pak by člověka vůbec nemělo bolet, například když mu vlak ujede obě nohy... Můžete si sice v té chvíli klidně říkat, že celá ta bolest je jen iluze (alespoň do té doby, než tou bolestí neomdlíte..) a všechno, že je ve skutečnosti v naprostém pořádku.. fakt ale je, že to není v pořádku a vy budete vypadat tak akorát jako blázni...

     To, že "smrt neexistuje" si zase jako mantru můžete opakovat, až vás praští elektrický proud a vy se nebudete moct pustit. Můžete si to nechat vytetovat klidně na předloktí nebo na čelo... ale uvědomte si, jak hloupě to bude vypadat, až najdou vaší spálenou mrtvolu s naprosto příšerně vyděšeným výrazem ve tváři, na němž budete mít nápis "smrt neexistuje" :) Nebo si můžete opakovat, že "všechno je v pořádku", zatímco se budete topit a zoufale lapat po vzduchu.


     Hodně lidí věří na reinkarnaci a převtělování. Já se spíš ptám - jestliže je taková věc skutečná, pak už jsem pravděpodobně nějaký minulý život prožil a zrovna tak všichni kolem mne... Jaktože si tedy na svůj minulý život ale nikdo z nás nepamatuje? Hmm...     Co když si na své minulé životy nepamatujeme proto, protože nikdo z nás žádný minulý život neprožil? ... Jinými slovy, žádný minulý život nebyl...

     Nemělo by být základním předpokladem pro vyslovení domněnky/přijetí víry, že existují minulé a budoucí životy to, že si své minulé životy budeme pamatovat?

     Celá tahle věc o převtělování, že tady má člověk nějaké poslání a má na to X životů, aby svého poslání dosáhl dost silně připomíná středověký názor, že Země je středem vesmíru, že je zde nějaký vyšší smysl a že se všechno točí okolo nás... Jestli se něco převtěluje, my jako osobnost to určitě nebudeme, jinak bysme si přece svůj minulý život pamatovali, ne? :-)

     Nemusí se mnou nikdo souhlasit, koneckonců tady nejsem od toho, aby se mnou všichni souhlasili, ale fakt, že si svůj tzv. "minulý život" nedokážeme vybavit by měl o něčem svědčit ... Proto zní irelevantně, když lidé říkají, že se převtělují - protože to říkají oni jako osobnost. V dalším životě úplně zapomenou na to, že něco takového v předešlém životě říkali...

... protože to neříkali oni :)


4 komentáře:

  1. "V skutočnosti nereinkarnuje malá frontálna osobnosť, čo asi sklame tých, čo si sami seba predstavujú ako stále toho istého pána Nováka, najprv v tunike, potom v zamatových nohaviciach a nakoniec v rifliach - ani nehovoriac o tom, aké by to bolo nudné. "
    Satprem: Sri Aurobindo dobrodruzstvo vedomi

    OdpovědětVymazat
  2. Skutečnost, že si to nepamatujete, nedokazuje, že minulé životy nebyly. Je to Kosmická hra. Pamatovat si předchozí životy v této fázi není žádoucí, řekněme. Samozřejmě, pan Novák se nereinkarnuje, to je jen pojmenované Ego.
    Ale vše, co tady píšu, jsou jen slova, vnímám je jen jako informaci, ne jako materiál k přesvědčování. To, co jste, se inkarnuje stále dokola. Ale TO, co jste, nedokážu pojmenovat, kdybych to pojmenoval, nebude to Ono :-) Mé vnitřní zkušenosti mě však přesvědčují o tom, že jsem už v jiném životě, Egu, těle, čase, byl (tato věta však vyznívá ve světle jazyka bohužel velice lacině). Zkušenost však není sdělitelná tak, že by to někdo viděl stejně, jako ten, kdo tu zkušenost má.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobře Dýfí, pokud je pro tebe argument, že minulý život nebyl, protože si ho nepamatuješ, co takhle otázka - Pamatuješ si, že bys tu někdy nebyl?

    OdpovědětVymazat
  4. To si z principu nikdo pamatovat nemůže a taky to neni nutně potvrzení toho, že jste tu v minulém životě byl

    OdpovědětVymazat