středa 10. září 2014

Michael Shermer: Souprava na detekci nesmyslů

„Když jsme vyrůstali, bývali jsmě poměrně důvěřivými, věřili jsme téměř čemukoli, co nám lidé říkali, především autoritám, dospělým, učebnicím, politikům, televizi, youtube, internetu. Je to celé moře informací, které nás zaplavuje a jak můžete poznat rozdíl mezi tím, co je pravdivé a co není? Jak to poznáte? ... “



9 komentářů:

  1. Možná stačí trocha nadhledu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pan Michael má ze své úrovně vnímání pravdu - ke svému životu potřebuje důkazy, obhajoby, porovnávání, zaškatulkování atd. Proč ne.. je to jeho vidění světa, u něj je to vpořádku a určitě si k sobě přitáhne lidi podobného nazírání.
    Je velké množství úrovní, ze kterých lidé rozšifrovávají život a někteří si jsou schopni uvědomovat i tvorbu světa svými myšlenkami. Možná právě proto, že se každý nacházíme v trošku jiném světě, vznikají takové třenice o pravdivosti osobní pravdy každého z nás. Mozky vědců jsou zahlceny tolika informacemi a protiargumenty, že jen unavený vědec, který všechno vzdá, může "umožnit" prostor pro intuici a to jsou potom vynálezy ..
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten chlap je nádherný případ tyranie ega. Snaha mít vše pod kontrolou, spočítané, zařazené a zakonzervované aby zmizel pocit ohrožení z neznáma. Pasáž, kde mluví o pitvání nebohého bigfoota a jeho následném vystavení ve vitríně působí z tohoto pohledu až děsivě.

      Vymazat
  3. Jsem schválně čekal, kdy se objeví první probuzený, který v Shermerovi spatří ďábla a kritické myšlení bude považovat za zásadní ohrožení vlastní osoby. Takže gratuluju, jste to vy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že kritické myšlení je určitě potřeba, abysme neuvěřili kdejakýmu nesmyslu. Avšak si také myslím, že čím více je člověk kritický, tím více by se měl snažit být laskavý a mít pochopení. Koneckonců tyhle dvě věci se nevylučují, naopak se doplňují.

      Vymazat
    2. Tohle je složitější, zas by ale člověku to pochopení a laskavost nemělo brát vůli vnímat špatnou věc jako špatnou.

      Vymazat
    3. Ano, proto by měl být zároveň kritický. Ale jen k určitým věcem, protože když za vámi přijde někdo blízký, kdo je na tom špatně, poslední co mu pomůže je kritický pohled na věc... v tu chvíli mu pomůže jen pochopení a třeba se ho snažit rozesmát :)

      Vymazat
  4. Doporučuji vám nové duchovní cvičení: neberte své myšlenky vážně. [Eckhart Tolle]

    OdpovědětVymazat