pondělí 2. září 2013

"ANTI-EGO-HYSTERIE aneb esoteoretici v pasti"

Našel jsem zajímavý článek o egu, kde si každý najdeme něco, s čím se nedá než souhlasit. V poslední době se mi zdá, že je tohle slovo až moc zneužíváno. Ale kdo doopravdy dovede čas od času pozorovat své vlastní ego ("sám sebe"), ví, že to není žádná mazaná nebo zlá entita s vlastní inteligencí, ale, že jsou to spíše zmechanizované vzorce chování, které není potřeba brát vážně a které není potřeba označovat za špatné.


I duchovní člověk, který se snaží žít dobrý a čestný život, se mnohokrát v životě dostane do situace, ve které je zkoušen nejen z té strany, kde musí prokázat pokoru, trpělivost, pozorumění a shovívavost, ale i z té druhé strany, kdy je třeba projevit odvahu, neoblomnost, neústupnost a odpor. A právě v těchto chvílích se často stává, že když člověk z jakéhokoliv důvodu musí vycenit zuby a ukázat trochu odvahy a bojovnosti, objeví se někde zpoza rohu chytrý esoteoretik a už se vztyčeným prstem a vyčítavým pohledem káže o egu, jeho zrádnosti a nástrahám...

Esoteoretiků je v posledních letech jako hub po dešti. Nejvíc se jich hemží na internetu, kde zpoza svého kompijutru jsou převelikými odborníky na hluboká a ještě hlubší duchovní témata, hlavně pak na ega, a to především ta ega druhých! Ve chvíli, kdy někdo rázně promluví nebo si dokonce dovolí říct něco negativního, aby udělil neutralizující ránu jejich občasné bludotvorbě, okamžitě začnou prskat a jejich největším a často jediným protiargumentem je již zmiňované ego, které v tomto případě používají jako diagnózu neduchovnosti člověka, který si dovolil jim negativně nebo snad dokonce negativně s humorem odporovat, a tak projevit vlastnost ega! Musím se přiznat, že dřív mě tyto situace vyváděly trochu z míry, dnes je využívám k zasmání a k tréninku sociální inteligence.

Pokračování zde

14 komentářů:

  1. Zpátky na zem z nebezkých výšin:-) Pěkný článek k inspiraci.
    W.

    OdpovědětVymazat
  2. Ego je všude, ego je tam kde pomlouváme a kritizujeme jiné.. když tohle prohlédneme, tak se ego objevuje jako že "já mám slabší ego, já ho dokáži u jiných vnímat"... a pak časem, se jen projevuje jako tento článek, kdy ego už vystoupilo z hodnocení a kritizování ostatních a také z iluze že je nějak "dál" a padlo rovnou do další iluze a tak soudí ostatní, "esoteriky" či cokoliv jiného. Je jedno co to je, koho a jak soudí a čím si to odůvodňuje. Stačí jakýkoliv názor, cokoliv, a je v tom ego. Přítomnost je mimo tohle všechno. A konečně, ego je samozřejmě i v tom, že píši v čem ego je, ego je prostě všude :).

    OdpovědětVymazat
  3. Ego ego ego, môj kamarát Ego ...(kto pamätá vie že sa v tej pesničke spieva Edo - http://www.youtube.com/watch?v=AEyV7DlZbgY )pre pamätníkov.
    Ego ergo Ja. Čo k tomu dodať? Kto nie je sám sebou? Trochu schizofrenici, aj keď tí to majú krát 2 a viac. A veľký ľudia,ktorým ego nič nehovorí. Buď sa ho zbavili vedome ako Budha ai.,narodili sa tak ako Krišnamurti ai.,prebudili sa skrz utrpenie ako E.Tolle,Sri Ramana,alebo dorástli do krásy ako Mahátma,František z Assisi,pre mňa aj T.G.Masaryk napr.. Ego je všade,kde je nejaké "ja",nikde inde byť nemôže. Sri Ramana učil, že hľadaním Ega sa Ego stráca. Treba otestovať,ale bez ega nebude mať človek
    potrebu chváliť sa s tým,že to dokázal a ani nutnosť obhajovať čokoľvek!

    pZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem názoru, že i výše zmiňovaní se nezbavili úplně ega. Zbavit se úplně ega, jsme jen loutky a jak je popsáno, ego se promítá do všeho. Jde jen o to poznat naše niterné já, kultivovat se.Pak prohlédnu záludnosti ega, které našeptává....být lepší než druhý, máš málo,obviňovat druhé, co o mně kdo povídá. K tomu, abychom se správně rohodli máme dáno do vínku momo jiné svědomí. Byť každý má nastaveno jinak, ale tak to asi má být(každý má nastaveno trochu jinak, ale to je ta božská hra). V této souvislosti mě napadá otázka, proč musel být např. holokaust....?
      W.

      Vymazat
  4. Menej premýšlať viacej vnímať .Navyknuté reaktívne "nie"posilňuje ego"áno" oslabuje.Vaše ego nedokáže odolávať pokore. ET

    OdpovědětVymazat
  5. Jak říká ET ego je velice chytré a tomto článku se krásně obhájilo.Takže zase špatně.:)

    OdpovědětVymazat
  6. Ego je zdrojem utrpeni. Kazdy at si zvoli co chce, kdyz chce aby soucast jeho osobnosti a jeho zivota bylo utrpeni, budiz. Je to jednoducha volba. Clanek na ktery je v tomto odkazovano je plny polopravd, nesmyslu a lzi. Neskutecne omezeny pohled a lituju cloveka, ktery ho napsal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mi líto, že to takhle spolu s Milhauzem vidíte. Mě přišel článek velmi kvalitní :)

      Vymazat
  7. Mmm... Mě napadá, proč vlastně někomu tak strašně vadí nějací esoterikové, kteří dotyčného upozorňují na jeho ego? Neměl by si spíš dotyčný položit tuto otázku? ''Proč mi to tak vadí? Není to nakonec moje ego, kterému tak moc vadí že na něj někdo poukázal???'' Pozor na to přátelé, ego na sebe umí brát miliony podob a udělá maximum pro svoji záchranu. Tím jsem si jistý. Vládlo téhle planetě poměrně dlouhou dobu a jen tak se nevzdá. Jestliže někdo cítí potřebu někde na internetu nebo kdekoliv, upozorňovat lidi na škodlivost ega a jeho nástrahy, proč to prostě neakceptovat? A když mně někdo upozorní na projev mého vlastního ega, proč mu nepoděkovat? Místo nějakého klení ve stylu, ''Jééé, už zase nějaké esoterické blábolení.'' Já jsem toho názoru že by si měl, jak říká Eckhart, každý pohlídat především svůj vlastní stav Vědomí a nehledět příliš na to co říkají ostatní. Mám pocit že výše uvedený článek je jen dalším pokusem ega se obhájit a tak nějak omluvit svoji existenci. Je třeba si uvědomit že ego má sice za úkol nechat člověka trpět natolik, že ho to nakonec přivede k probuzení, v tom je paradoxně nakonec naším velikým učitelem, ale pozor pak na jeho pokusy snažit se vrátit zadními vrátky. Rozhodně samozřejmě není třeba si z něj dělat problém a snažit se ho zuby nehty zbavit. Když se projeví tak je to prostě jen další příležitost jak si ho můžu opět uvědomit a pakliže ještě nejsem dostatečně Vědomí a nechám se strhnout jeho energií, tak holt stalo se a netřeba se ani cítit provinile a vyrábět si další problém. Uvědomil jsem si ho alespoň pak. Někteří jsou pak z těchto pocitů rozčarovaní a moc nad tím přemýšlí a jejich mysl jim začne podsouvat různé domněnky, protože ego chce zpátky v nějaké nové podobě. Ale i to je v pořádku :) je to hra :) Nebuďme rozčarovaní. Buďme veselí přátelé :) a nedávejme si furt nějaké nálepky jako esoterici apod. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi nelíbí nálepka esoterik nebo esoteoretik, ale v podstatě se mi článek velmi líbí tím, že poukazuje na to, aby člověk pátral po známkách ega především v sobě a ne v ostatních. Beru to jako lekci i pro sebe... a jestli někdo v článku vnímá především autorovo ego (z některých komentářů nahoře mi to tak přišlo), měl by sám v sobě zapátrat, které jeho části, vadí autorovo ego nejvíce - na to věřím článek poukazoval nepřímo... aby nám nastavil zrcadlo

      Vymazat
    2. Souhlasím. Jestliže někomu vadí autorovo ego, je to zase určitý skrytý boj proti... Jen jsem chtěl stručně řečeno poukázat na to že i v tom článku je skrytý určitý boj proti nějakým esoterikům. Zdá se že ego samo si vyžaduje neustále nějaký druh pozornosti :-) A hlavně tady na internetu, logicky - kde je nejvíce lidí najednou :-) Myslím že nejlépe přestat mu věnovat tolik pozornosti (nebo spíš alespoň mluvení o něm) ale zároveň zůstat ostražitý a nijak ho nepodceňovat.

      Vymazat
    3. Pěkně řečeno, pane Soukupe, i když tohle uznání vám asi už moc nedá :))

      Vymazat
  8. Dôležite sú názory, myšlienky ,veci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano,ano řekl bych,že pan Soukup tím prošel,proto ví o čem hovoří a je to přesně tak.Pokud skořápka ega praskne a vy máte aspoň na pár vteřin uvidět to o čem ET neustále "mele" pak rozpoznáte ego vrácéné zadními vrátky.Ale pak už to není boj s egem ale parádní cvičení.Nacucne vás a nebo ne? A propo "Doležité sú názory,myšlienky,veci(objekty)"to neeee. Ale toto všechno jsou jen slova :) a jak říká ET "Pod povrchem je to dobré".

      Vymazat