středa 27. března 2013

REALITU HLEDEJTE ZA SLOVY


Podobně jako ukazatel ukazuje na něco jiného. Například slovo med není med. O medu můžete hovořit, jak dlouho chcete, ale dokud jej neochutnáte, opravdu nevíte, co to je. Jakmile med ochutnáte, slovo med ztratí svou důležitost. Přestanete na něm lpět. Podobně je to se slovem Bůh. O Bohu můžete hovořit celý život, ale to neznamená, že znáte realitu, kterou to slovo označuje. Slovo Bůh je často jen duševním idolem. A může to být i naopak: kdyby se vám z nějakého důvodu nelíbilo slovo med, mohlo by vám to zabránit v tom, abyste med kdy ochutnali. Kdybyste měli silný odpor ke slovu Bůh, mohli byste popírat nejen slovo, ale také realitu, kterou to slovo označuje. Připravili byste se o možnost tuto realitu vnímat. To všechno je ovšem spojeno s tím, že se ztotožňujete se svou myslí. Takže když vám nějaké slovo nic neříká, nahraďte je jiným slovem. Nelíbí-li se vám slovo hřích, říkejte tomu nevědomí nebo šílenství. Tak se dostanete blíž k realitě, kterou slovo hřích označuje.

Ani tato slova se mi nelíbí, protože naznačují, že je se mnou něco v nepořádku. Mám pocit, že jsem souzen.

Samozřejmě že je s vámi něco v nepořádku - ale nejste souzeni. Nechci vás osobně urážet, ale nejste snad součástí lidstva, které jen ve dvacátém století zavraždilo 100 milionů členů svého vlastního druhu?

Máte na mysli kolektivní vinu?

To není otázka viny. Dokud jste ovládáni egoickou myslí, podílíte se na kolektivním šílenství.

Možná jste nikdy nepřemýšleli o situaci člověka ve stavu ztotožnění s egoickou myslí. Otevřete oči a uvidíte všeprostupující strach, zoufalství, chamtivost a násilí. Podívejte se na ukrutnosti, jež lidé působí jeden druhému a všem ostatním živým tvorům na této planetě. Nemusíte odsuzovat. Stačí se dívat. Lidské chování je hřích. Je to šílenství. Je to nevědomí.

A především nezapomínejte pozorovat svou vlastní mysl. A hledejte v ní kořeny šílenství.

MOC PŘÍTOMNÉHO OKAMŽIKU- ECKHART TOLLE


Převzato ze: http://www.sebapoznanie.sk

4 komentáře:

  1. Děkuji :-) Eckhartova slova čtu, poslouchám stokrát dokola a vždy mě uchopí něco nového, dýchá na mě znovu a znovu klid, pokora a hluboká moudrost toho člověka. Nedávno jsem viděla jakýsi žebříček osobností, kteří mají prý zásadní vliv na duchovní vývoj lidstva, Eckhart tam byl umístěn jako třetí. Pro mne však zůstává prvním. Dlouhé roky jsem pročítala spoustu knih a navštěvovala semináře a přdnášky, až jsem narazila na slova tohoto pána a pochopila jsem, že víc nepotřebuju, jen vztah a "konverzaci" se svým vlastním léčivým Tichem. Pěkný den. JaJi

    OdpovědětVymazat
  2. On je první.Protože Pravda byla první a je i poslední :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na youtube je video s Eckhartem :Eckhart Tolle-jak být klidný.Má dvě části.A dobré video:Peter Rusell- Prvenství vědomí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za odkaz na video s Peterem Russellem :-) Je fakt dobré :-)

      Vymazat