pátek 17. července 2015

Stojí Eckhart Tolle mimo jakoukoli kritiku?

Čtenář a posluchač se dělí o svou zkušenost ze setkání s Eckhartem Tollem. Originál je zde:
https://www.youtube.com/watch?v=yLYCFB4Vlmg



11 komentářů:

  1. Díky za překlady. Je to výstižné. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. když múžu tak dodám: ja treba Tolleho audio knihu nahranou profesionálnymi herci poslouchám rád a v pohode, ale poslouchat jeho prednášky nedovedu, jeho spúsob řeči mne vyslovene znervoznuje:) přitom mne osobne má co řict...

      Vymazat
  2. Je to pekné a myslím, že sa to sem skvele hodí. Pekne to upozorňuje na dôležitú vec a to je osamostatnenie sa od podpory učenia. Pre mňa to akosi prirodzene vyplynulo z Tolleho učenia a myslím, že to v knihách aj konkrétne možno aj viackrát uvádza, že nie je cieľ byť nejakým učeníkom ale samostatným bytím, ktoré čerpá všetko akoby odvšadiaľ v zmysle prírody či univerza alebo ako to nazvať. Mne to pripadá tak, ako by Tolle pobehoval po akomsi letisku a ľuďom v ich lietadlách roztáčal vrtule. Niekomu sa to aj roztočí a teší sa ako mu to pekne roluje po ploche. Ale cieľ nie je len tak sa motať okolo, ale nastaviť si ten svoj život či prežívanie či čo to je tak, aby to vzlietlo. A samozrejme opustilo priestor letiska, nech majú možnosť štartovať ďalší.
    Myslím si, že keď sa podarí rozpustiť ego, tak človek má pocit, že je tak akosi všade. A keď je všade, tak nepotrebuje nikam ísť. A keď nepotrebuje nikam ísť, tak potom ani nepotrebuje nikoho nasledovať.
    Myslím, že tento blog je akoby o jednej z možností zbaviť sa ega. O jednej z brán ako sa dostať zo sr..... moderného myslenia. A urobiť si z brány modlu, je nepochopenie celej veci.
    Miloš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. parádne napísané

      Vymazat
    2. Miloš, tu skor ide o to, ze tento mladik na videu nepovedal nic nejake obohacujuce, len jeho dojmy, proste hovoril hluposti, pretoze ty ked sa riadis ucitelom, ako je Tolle, tak si, vlastne, samostatny, kedze on ta k tomu sam vediet. Takze nerozumiem, vlastne, o com bola nezmyselna myslienka tohto dílera.

      Vymazat
  3. ,, Slova jsou jako prst ukazující na měsíc, když jej budeš sledovat, neuvidíš měsíc." Buddhistická moudrost.- Jde to samozřejmě rozebírat z různých úhlů pohledu... ;-) K.































    OdpovědětVymazat
  4. Vždyť i Ježíš pravil svým učedníkům: "Prospěje vám, abych odešel." (Jan 16:7)

    OdpovědětVymazat
  5. Roky nám rodičia,spoločnosť vštepovali čo je správne a teraz to chcem zmeniť,ale nejde to tak naraz,potrebujem pomoc,ešte pripomínať.Nájdem tam vždy ešte niečo nové.

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu Moc přítomného okamžiku jsem objevila někdy před deseti lety a stále se k Tollemu vracím pokaždé, když mi teče do bot a potřebuju někoho kdo mi řekne: Uvědom si to! Stačí sednout k počítači a nahledat to správné video. A to je Tolle mým okrajovým učitelem, protože mám ještě jednoho hlavního a jednoho osobního. Učitelů není nikdy dost a beru kohokoliv, kdo je ochoten a schopen mi něco dát :)

    OdpovědětVymazat
  7. tole je byznysmen nic vic nic min. nechat si platit např skype..nema penez dost? osvicenej by je asi nepotrovabl ne tolik? viz mazani videi cz s nim. Ja si myslim svý.

    OdpovědětVymazat
  8. Podle mě přednášky Tolleho kritiku snesou, jen ho má ale málo kdo chuť kritizovat. Třeba v Polsku je hodně oblíbený. Když jsem dělal v Praca Łódź, tak jsem byl překvapený, jak moc ho tam určitá sféra lidí hltá. Já na tohle říkám to, že pokud to lidem nějakým způsobem pomáhá najít sama sebe, tak je to jejich věc a jejich peníze. Já sám nejsou nějaký horoucí fanda, ale na některých myšlenkách určitě něco je.

    OdpovědětVymazat