úterý 9. října 2012

Myšlenka vs Realita

Jména a označení všeho druhu dáváme věcem proto, protože doopravdy nevíme co jsou zač... „Ty budeš Tomáš... Tomuhle budeme říkat veverka... Tamtomu budeme říkat Slunce a tamtěm hvězdy a dohromady dělají světlo... Super, už víme co to je, máme klid a můžem jít zas na fotbal...“

Jakákoli naše představa nebo myšlenka udělá z nepopsatelného, neuchopitelného, neskutečného a nepojmenovatelného jen něco, co se nám vejde do hlavy. Neskutečně zredukovaná realita, které potom uvěříme... Když si myslíme, že něco o něčem víme, svět už nevypadá vůbec zajímavě, ve skutečnosti se rapidně smrsknul a vypadá dost depresivně - smrsknul se do toho, co dovede pojmout naše mysl.

„To je pes... To je strom... To je galaxie... Jó, tam je prý až bilión hvězd... ... . ..A co dál::?“

Myšlení a představy nedokážou vnímat realitu a občas je nádherné vystoupit z tohohle kolotoče vědění a nálepek, které věcem přiřazujeme a vidět věci doopravdy takové jaké jsou.




Naše nejbližší Galaxie Andromeda je vzdálená cca 3 miliony světelných let - během léta a podzimu se dá pozorovat za tmavé noci a mimo město i pouhým okem, ale dalekohled je lepší, nebo teleskop (osobní zkušenosti). Najdete ji mezi souhvězdím Kasiopea a Pegas (východní část oblohy - skoro nad hlavou).

Žádné komentáře:

Okomentovat