středa 19. prosince 2012

Vědění

Vzpomínáte si, jak když čtete knížky nebo posloucháte videa Eckharta Tolle, tak jak si jakoby říkáte „To zní pravdivě, to je pravda, jaktože mi to předtím nikdy tak nedošlo... a ani nikomu jinému...“ Jinými slovy, někde uvnitř sebe jsme vždycky věděli, že to tak je, ale tahle znalost v našem životě neměla předtím žádnou formu, tak jsme si ji třeba plně neuvědomovali, byla nerozpoznaná...

Jestliže nám tedy něco zní pravdivě a není naprosto žádných pochyb o tom, že to tak je (přestože to slyšíme poprvé v životě), pak jsme tedy tuto znalost v sobě už museli mít v nějaké nerozpoznané formě... Základní znalost "všeho", kterou mají všichni...

Mě by jenom zajímalo, kolik dalších věcí už víme, ale neuvědomujeme si je právě teď... Co když někde hluboko víme úplně všechno, co se vůbec vědět dá? (teď nemyslím věci typu: "Na které číslo právě teď myslím?..řekni... atd)... Představte si, jak máte prostou a pravdivou odpověď na všechny své otázky, nebo na to co udělat, aby to bylo správné...

Představte si, že stojíte před "neřešitelnou" otázkou, tak se zeptáte Eckharta, co on na to... Řekne vám nějaké to svoje moudro a vy si uvědomíte: "No jistě! To je pravdivé! A jak prosté..."... Kdo poznal, že je to pravdivé? Vy... Už jste to věděli, ale tahle znalost ve vás zatím neměla žádnou formu...

Sám Eckhart říká, že neučí vůbec nic nového, jenom nám připomíná to, co jsme zapomněli...

To mě tak včera napadlo... :)

9 komentářů:

  1. Asi tak nějak to bude.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to vazne sila :) Za poslednich par let - takovej ohromnej skok v mem zivote. Uz vim proc tu mame zanr sci-fi. Je to pravda primo pred ocima a proto ji nikdo neveri. Sikovne, ale uz to nezabira. Diky moc za preklady - moje anglictina nestaci a tohle me vazne neuveritelne rychle probouzi. K Eckhartovi ctu NIsargadatu Maharadze - knihu Ja jsem TO - a to je dalsi pecka - prima cesta, zadne zbytecne kecani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JÁ JSEM TO - Rozhovory se Šrí Nisargadattou Maharadžem
      http://www.ulozto.cz/hledej?q=j%C3%A1+jsem+to
      Díky za tip :-) Úžasné čtení :-)

      Vymazat
  3. Máš úplnou pravdu. Sice nevím co bych k tomuhle měl dopsat, jen prostě cítím potřebu to okomentovat a dát najevo souhlas, třeba to přitáhne víc lidí:)

    OdpovědětVymazat
  4. Eckhart je sjednocen s Bohem, takže má "přístup" i k jeho aspektu, kterýmu říkáme Inteligence. Tedy ač teď neví nic, tak současně ví všechno :-).

    OdpovědětVymazat
  5. fajn poznatek, díky

    OdpovědětVymazat
  6. Cítím to stejně :)

    OdpovědětVymazat
  7. To je zajímavá úvaha Dýfí. K ní se dostanu později. Teď jsem se chtěl vyjádřit k žánru scifi a hlavně fantasy. Jde o to, že tyto žánry skrývají fakt mnohé. Poslední dobou, co se probouzím, jsem si začal všímat právě těch narážek a poznatků ve fantasy knihách. Zjišťuji, kolik toho autoři ví. Například Zaklínač - autor zde dal cestování vesmírem, mezi světy a dimenzemi a v čase, či sudbu.

    Dále jsem se s tím setkal třeba u Gartha Nixe. Prostě kdysi to byla pro mne obyčejná kniha se skvělými nápady - říkal jsem si, jak to mohl vymyslet, a ono ne! ono už to tady dávno vždycky bylo.

    Třeba George Martin - Hra o trůny a třetí oko.

    No je toho plno. Ale Dýfí, jak jsi povídal o tom, aby člověk věděl vše a jestli je to možné znát odpovědi na své otázky - ty životní, ano to je možné. I sám jsi povídal, znalost všech všeho :) - zároveň ale máš otázku, jestli je to možné, či to v sobě už máme? :D To je srandovní pro mě, protože si to protiřečí :D Pokud to správně chápu.

    Stačí se naučit poslouchat hlas srdíčka - nebo jak se to říká. Já tomu tak říkám. Prostě odpověď je tam vždy, úplně vždy. Po celý život a k jakékoli situaci. Kolikrát i k blbostem. Jasně, čísla neumím hádat z něčí mysli :D Ale i to by bylo možné nejspíš, kdybychom nebyli tak blokovaní, situací, jídlem atd. Protože myšlenka, je opravdu silná. To vše spíše souvisí s ezoterikou, takže kdyby tě to zajímalo, zde je právě vše okolo toho a právě v ní se člověk dozví mnohé věci, které pak dávají celek.

    Navíc je zde jedna věc, která tohle vysvětluje, proč lze znát odpovědi. Tím je vesmírné vědomí - to ví úplně vše a pokud je člověk na něj napojen ( o tom hovoří i Tolle, to je defakto to cítění věsmíru, neboli Boha, chceš li, protože on je vše defakto, je to také ta spojitost bytí v celku. Dnes žijeme jako jednotlivci, ale když bychom žili jako celek - napojeni na vesmírné vědomí, bylo by vše supr ), tak to člověk také ví - proto ten hlas srdce, který vždy radí, někdo říká jen duše - prostě duše člověka vždy povede správně, nemusíš je starat o to, jestli je to dobré, či ne, to radí jen blbá hlava, ale to jistě víš :-)

    Mějte se, díky za překlady, jsou moc super. Čtu konečně Tolleho knihu :-)

    S láskou, úsměvem a neskonalou radostí v srdci

    Roman

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, víme všechno :-) jen ne ve formě, na jakou je většina lidí zvyklá. Většinu informací nám dává rozum- skladiště všeho, co nás druzí naučili. Ten hodnotí, co je správné a co ne. Jak se máme chovat, jak mluvit, každou minutou řešíme "vážné" a někdy neřešitelné otázky. Někdy je to k zešílení :-) Ale cesta existuje- nechat myšlenky odplynout a ponořit se do svého srdce. Vnímat ticho a vlastní bytí. Jsou to tisíckrát omílaná slova- ale funguje to. Minulost ani budoucnost neexistuje. Je jen ted; které nehodnotím, jen přijímám. Jsem sama sebou. Energie z Vesmíru proudí a já už žádné otázky mít nemusím :-) Jsem dokonale svobodná, v jednotě fyzického těla, duše a Ducha... A vše kolem funguje, lidé sami přicházejí tak jak potřebuji a události se dějí tak jak já chci. To je "pravda" kterou známe a všichni se k ní můžeme dostat. Někteří ovšem až v dalších životech :-) Musí ujít ještě dlouhou a těžkou cestu, aby na konci poznali jak je vlastně všechno jednoduché. Eckhart má pravdu :-) a je skvělé že se našel někdo, kdo tato videa překládá a sdílí. Jen mě trochu zaráží, že to někdo škatulkuje do sci-fi žánru?

    OdpovědětVymazat