úterý 7. května 2013

Realitu se snažíme přijímat tehdy, když ji ve skutečnosti vůbec nepřijímáme


Když čteme Eckharta nebo sledujeme videa, trochu to svádí k tomu, udělat si z přítomnosti metodu, skrze kterou se chceme dostat do lepší budoucnosti. "Snaha soustředit se na tento okamžik, aby...", "být někým lepším, než jsem teď", "teď ještě nejsem uplný/á", "je tady stav, kterého je potřeba dosáhnout", "a možná se mi to podaří, když se kouknu na tohle video, na tamto video, když budu víc hledat a když shromáždím ještě víc informací..", "dělat něco, aby..." atd.. Čož je vlastně pravý opak toho, o čem Eckhart mluví.

Když použijeme video jako ukazatel a né jako něco, "co mi pomůže dostat se někam", pak Eckhart o této snaze mluví například zde:


Co je osvícení?

Duchovní probuzení není o snaze něčeho dosáhnout


I slovní spojení "přítomný okamžik" je jen nálepka, která byla uložena na realitu a my se často chytáme jen té nálepky a přestáváme vnímat realitu, na kterou vlastně poukazuje. Chápat přítomnost znamená být přítomný/á, ne snažit se ji dosáhnout nebo o ni přemýšlet. Ale cokoli o tom člověk může říct stejně není tak úplně ono.

1 komentář:

  1. Jo, je tak...prostě jen Být...bez cesty, bez hledání, bez metod...jenže jak na to...sakriš...vždyť ještě neznám metodu jak nepotřebovat žádnou metodu...co když ještě někde existuje něco o čem Eckhart nemluví :-) Třeba tady:

    http://www.zivotvpritomnosti.cz/clanky/misto-vecneho-hledani-se-radeji-divej/

    Možná někdy přijde okamžik, kdy zmizí touha cokoliv dalšího číst, vidět, slyšet...

    Jak také citoval Eduard Tomáš Mistra Echarta ze 16.století (??) :

    "Nic nemít, nic nechtít, nic nevědět..." :-)

    OdpovědětVymazat